joi, 22 ianuarie 2009

De la glorie la decadere

E joi seara si ca la fiecare sfarsit de zi, in care-as putea sa fac ceva dar nu fac, ma apuca melancholia anilor trecuti. Imi place sa povestesc depre copilaria mea, anii de glorie ai vietii mele in care eram o smechera si-am sa va spun si de ce.

Ai mei fie ca au avut sau nu bani au incercat sa faca din mine o sportiva, faptul ca am ajuns un gogosar cu picioare e o alta poveste. Asa ca s-au pus pe cumparat.

La varsta de numai 6 ani am avut patine de gheata. Mama ce trante-mi mai luam. Am invatat sa patinez, cu chiu cu vai, am ajuns la stadiul in care tata-mi zice “patinezi mai bine decat mine” asta-n conditiile-n care tata a facut hochei ani buni.

Am batut si mingea prin celebrul cartier rahova, vara, cand gradinitele erau inchise si ai mei se descotoroseau de mine pe la bunici ( Dumnezeu sa-i odihneasca). Nu a fost zi in care bunica sa ma pregateasca de somnul de dupa-amiaza, sa ma bage-n pat si eu, dupa 4-5 ore sa ajung acasa, prafuita, zgariata si cu mingea sparta pentru ca iesisem pe geam la fotbal in picioarele goale. Nu, nu am fost sinucigasa de mica, doar am avut norocul ca bunicii mei sa stea la parter. Tot pe scarile blocului cu 4 etaje din rahova am jucat prima oara macao sau…poker. Deh, influentele copiilor mai mari.

Tot cu ajutorul alor mei eram singura din cartier cu BMX si tot puhoiul de copii ma invidia si alerga dupa mine. Pe bicicleta am invatat sa merg mai greu, poate nu-mi placea, poate nu stia tata sa ma invete. Ceea ce stiu exact este ca o data l-am adus la capatul puterilor cu interminabila replica “NU POOOOOOOOT!” si mi-am luat o palma dupa ceafa. Atunci s-a slabit surubelul ce nu-mi lasa stiinta mersului pe bicicleta sa-mi intre-n cap.

“Ce face omul face si maimutaaaaa” tipam cat ma tineau plamanii trenuletului facut in spatele bicicletei mele si dadeam cand dintr-o aripa cand din cealalta.

Tot printre primii copii am fost si cand mi-au luat ai mei patine cu rotile dar am fost singurul care a reusit sa se juleasca si-n genunchi si-n coate si-n palme in acelasi timp cand am cazut de pe ele.

Tot printre primii am fost si atunci cand de la "Prizma" mi-am cumparat prima pereche de role cu roti de cauciuc, care mai tarziu s-au dovedit a fi un plastic infect.

Am fost singurul copil din cartier care a mers la inot, la gimnastica sau la dansuri sportive. Si cred ca inca sunt singura persoana din cartier care sties a inoate, sa faca podul din picioare sau sa danseze. Si le multumesc parintilor pentru asta.

Nu, n-am facut karate asa cum era la moda pe plaiurile maidanelor noastre mioritice dar sincer, nici nu mi-a placut vre-o data sa ma bat, exceptand bataia cu bulgari.

Am fost un copil curajos din moment ce colectionam borcane intregi cu omizi, lacuste sau albine.

Am avut si papusi dar tot timpul le dadeam pierdute sau li se rupea “accidental" capul

Am avut norocul sa avem vecini de treaba in spatele blocului asa ca, pentru o perioada destul de lunga de timp am avut, cu totii grija de un catel pe care o chema Betty si careia, cu binevointa parintilor nostrii i-am construit o cusca.

Am salvat si o pisica si cu binevointa mamei mele de data asta am avut cel mai dulce si scump motanel ca animal de casa.

Ma uit in urma si pot sa-i enumar pe toti din bloc si din jurul lui: Alex, Giulliana, Sirona, Ana si Mihai, Ady, Cosmin, Miruna, Andrei, Ana de la 7 (in caz ca sitesti postul asta crede-ma ca-ti stiu numele da n-am vrut sa-l zic), Vlad (cu toate ca nu-l sufeream nici o data), Adelina, S.O.S, Cristi, Radu, Alexandra de la 1, mai tarziu Cristina si Alin, Roxana, Raluca, Alin si Razvan si sa n-o uit pe Madalina sau pe Cristinica, Anda si Olivia, Andra si Smaranda (fete cu care n-am avut treaba decat intr-o vara pentru ca ne dadeam pe role impreuna) mai erau doua surori cu care am ajuns pana la gara de nord pe role incercand sa ajungem in tineretului si nu in ultimul rand eu. Poate ca mai erau, sigur mai erau dar multi dintre ei s-au mutat, sau i-am cunoscut prea tarziu si maturizarea ne-a facut sa ne instrainam.

Ma uit in urma si-mi dau seama ca n-a mai ramas nimic din prietenia aia inocenta, toate fetele au devenit niste curve ordinare si baietii niste cocalari infecti care nu se mai suporta pe sine si aici da, Ady, de tine vorbesc. N-a mai ramas nimic din jocul de-a Sailor Moon sau din mersul in patru labe pe skatedoard-ul Madalinei. (Mada, mi-e dor de tine).

Acum plang pentru ca nu mai am prietenii de alta data, pentru ca in loc sa stau toata ziua afara si sa rontai guma turbo stau toata ziua in casa si ma rog de una care mi se crede prietena sa iasa afara, macar pana la unirea ca sa bem un cola din Carrefour. Plang, pentru ca in loc sa mananc pufuleti si “cartofi” de cacao de la cofetarie, mananc salata si ma doare capul trei zile. Plang pentru ca Scooby Doo e tradus si pentru ca ai mei copii vor trebui sa invete engleza de la o baba scofalcita care o sa o numeasca “disciplina” nu “desene animate”. Plang pentru ca nu mai am cum sa plang atunci cand Georgica din scoala primara imi infigea penita de la stilou in mana ca sa tac. Plang pentru ca bataia cu care mama m-a facut sa fiu cine sunt e acum o infractiune. Si mai plang pentru ca vreau sa fiu din nou mica, vreau sa am din nou BMX-ul si patinele de gheata din piele. Vreau sa iau bulgari cu gheata in ureche si sa schiopatez 3 zile. Si mai vreau batatorul de covoare inapoi ca sa-i las pe baieti sa se joace fotbal.

Mananc si plang. Vomit

Numai inocenta care nu se va mai intoarce niciodata.

Oamenii sunt un cancer ce umple tot spatiu pus la dispozitie.
Curge ca laptele de mama din celula in celula.
Acest cancer locuieste pe un pamant numit Marea Amintire sau
Terra.
Acest pamant este cunscut ca un mare stomac insatiabil si, in apropierea acestei planete, se aude un vaiet prelung si stins al locuitorilor care sunt arsi de sucul gastric al acestei inimi atrofiate.

"Imi place cand gemi."

Eu gem intotdeauna. Geamatul meu este crematoriu de toamna.
Prin geamat,ma sufoc constant.
Gem si foamea roade in mine, naste in mine si repira cu mine.
Pe Umeri imi apasa foamea tuturor mortilor de foame si toata foameta Universala si gurile si stomacurile si ochii si infectiile, nevoile si razboaiele si crimele si urletele si coastele strapungand pielea ...

... si parca Haosul isi suge seva din spasmul inimii mele...\


Sunt dependenta in faza terminala de un drog care nu se inhaleaza, nu se injecteaza, nu se fumeaza, nu se inghite, nu se baga in cur.
Sunt dependenta si mi-e frig tot timpul si am nevoie MEREU
Am nevoie
Nevoie cu N mare si Evoie cu E mare
Mereu si permanent
Vreau
vreau
Imi trebuie.

Simturile mele urla dupa el si mintea mea a devenit o simfonie perfecta de gemete si ragete.
Iar el nu este, nu se inhaleaza, nu se injecteaza,nu se fumeaza, nu se inghite,nu se baga in cur.

Eu sunt foamea mea
Sunt rahitismul tuturor coastelor ,
Ultimul strigat al ulcerului
Rasculat in ultima bucata de carne,
ramasa de zeci de istorii pe sufletul oaselor.
Sangele meu - singurul
Donator Universal.

'Mananci sau esti mancat."
Esti insasi foamea sau iti este foame.

Ma hranesc cu tot ce imi atinge epiderma, ma distrag de la sine, alerg in jurul meu in cercuri obscure, obsesiv, incerc sa ma uit acasa si sa imi iau campii.

Ce imi place sa mananc:
- toamna
-cuvinte
-sunete
-orgasm
-somn
-Mc
-urlet
-prieteni
-oameni
-frati
-iubiti
-iubite
-amanti

. prefrabil, iubirile carora pot sa le sug fiinta si sa ma joc apoi cu papusa de carpa.

Cand mi-e foame de Ioana exita timp.Exist in timp.Exist si sunt timp.
Cand mi-e foame de Iany tremur si vreau si gem.
Cand mi-e foame de Ion plang. Foarte mult si plansul imi gaureste ochii.
Cand mi-e foame de Anamaria imi strang mainile in jurul trupului. Si simt pielea ei.
Cand mi-e foame de Ana mi-aduc aminte. Si-mi trebuie mai mult.
Cand mi-e foame de Theo imi dau un pumn in stomac si parca trece.
Cand mi-e foame de Dumnezeu fac o clisma.
Cand mi-e foame de mine vomit.

Traind, tremurul meu este supt de cer si inspirat adanc in pamant si sfericul,anemic niciodata se mai roteste in jurul propriului frig o zi,o noapte,o viata.

Eu sunt trupul
urletul ,
foamea,
si sangele lui Mesia ,
Universuri,
beti
si
mancati

pe mine,
artistul.


... plangand in foamea de-a mai fi
nemuritor si
om.




Sesiunea

O data ce intrii in sesiune iti aduci aminte de celelalte tentative de tocit din anii precedenti, iti aduci aminte de toate tentativele de copiat din anii precedenti si de scuipatul profesorului care tasneste c-o viteza ametitoare dintre dinti in timp ce acesta zbiara la tine sa bagi in geanta “foaia aia”. Iti aduci aminte de notele mici si incepi sa iti incropesti un plan: MAINE, la 10 ma trezesc si invat, la 12 fac o pauza de 10 minute si invat iar pana la 16 apoi imi dau voie sa ies la o bere cu baietii/ un suc in mall cu fetele. Si vine MAINE te trezesti la 12 jumate, observi ca ziua a inceput cum nu se poate mai prost, totusi iti zici “acum invat, invat da mai intai tre’ sa mananc ca nu pot sa invat pe stomacul gol” si te duci la bucatarie, tragi alene de usa frigiderului, si vrei sa-ti faci o omleta, ai oua, ai branza da’ n-ai rosii. “n-am rosii nu pot sa invat daca nu mananc rosii” asa ca te speli, te imbraci si te duci la magazin, iti cumperi rosii, mananci, intrii-n camera cu ochii pe cartea care zace nemiscata pe pat. Virezi brusc la stanga catre calculator si iti zici “invat, invat da’ sa vad ce mai face gheorghe ca tare mi-e dor de el nu l-am mai vazut de … de aseara” si vorbesti cu gheo’ o ora, 2 ore si din vorba-n vorba iti aduci aminte de filmul ala de care ti-a zis acum 2 seri Vasile si incepi sa-l cauti si culmea e ca-l gasesti. E acolo, in mislocul monitorului, troneaza tentant si dezarhivat asa ca-i dai dublu clik cu gandul “ma uit asa, printre secvente sa vad daca-i la fel de bun cum a zis Vasile ca e” . Se termina si fimul, final fericit, printre ploaia de glonte se intrezareste o poveste de dragoste, el e ranit, ea plange, pe ultima suta de metrii se casatoresc, baietii rai sunt ori omorati, ori pe undeva prin puscarie si cu toate ca e un scenariu tipic de film de actiune, tu-ti stergi lacrima din colul ochiului si zici : “da, frumos, a meritat” inchizi calculatorul si vrei sa te apuci de invatat. Cand deschizi cartea suna telefonu’. E Vasile/Vasilica. E ora 16 tre sa-ti respecti angajamentul fata de prieteni. Si asa se duce planul.
Pe masura ce trece timpul incepi sa gandesti pozitiv “ mai e o saptamana pana la examen, destuuul", " eh lasa ca mai sunt 3 zile pana la examen", "mai sunt 2 ore pana la examen” apoi te vezi in fata usii de la intrarea-n sala de examen si gandiarea ta e inca pozitiva “mai e colega-mea care a invatat”.


spor la invatat

joi, 1 ianuarie 2009

Stiai?

Azi am folosit replica "de pe vremea lu' Pazvante chioru' ". M-a cuprins o tresarire de moment si mi-am dat seama ca eu nu stiu care a fost vremea "lu' Pazvante Chioru' " asa ca am cautat si am gasit urmatoarele : "Pazvante Chioru = La 25 septembrie 1806 bandele de cârjalari ale turcului Pasvan-Oglu au trecut Dunarea la Calafat si au pradat Craiova; acest eveniment a ramas in amintirea poporului drept vremea lui Pazvan-Chioru."