joi, 14 februarie 2008

Maria




Maria. Maria nu s-a pieptanat astazi. De fapt, nici numai stie de cand nu s-a pieptanat. Pentru cine sa o faca? Astazi in schimb e o zi speciala. E ziua in care se plimba pe bulevardul Magheru, se intoxica cu inimioare, stelute si norisori de puf.
Astazi e Valentine’s day. Cu toate ca nu crede in sarbatoarea asta, cu toate ca in ea zace un mic patriot si ca si-ar fi dorit ca sarbatoarea romaneasca sa fie promovata astazi este o zi speciala. Si daca nu e pentru ea, e pentru ceilalti.
E pe Magheru si se simte ca si cum ar mege pe contrasens, ca si cum ea ar fi unica in situatia asta. Cupluri se tin de mana isi zambesc si se sorb din priviri.
Ea s-a lipit de vitrina unui magazin si soarbe din priviri un furou roz, transparent cu dateluta si funtita neagra. Nu e inca timpul. Pentru cine sa-l poarte? Pentru ea in nici un caz, ea se iubeste si in chilotii de bumbac.
Se uita la ceas. E ora 12:34. I-ar fi placut sa dea navala in magazin si sa ia furoul in graba cu un zambet talamb de fata intragostita. Cele cateva secunde de visare sunt spulberate de vanzatoare care ii face semne disperate sa se indepardeze de langa vitrina deoarece o aburea.
Isi continua drumul pe contasens. Peste tot, baloane colorate inimioare in varf de bat si acadele. Parca ar fi la carnaval.
Isi cumpara un balon cu heliu. Baloanele cu heliu sunt preferatele ei inca de cand era copil. Il leaga de incheietura mainii si baga mana in buzunar.
Parca toate privirile s-au atintit asupra ei. Era unica fata care isi legase balonul singura de incheietura mainii.
Maria e o fata buna cu toate ca nimeni nu isi da seama. E genul acela de fata care ii menajeaza pe cei din jurul ei.
Maria nu plange, in cel mai rau caz ea ofteaza. Maria e genul acela de fata careia dak I se umezesc ochii scoate ochelarii din geanta, si pune la ochi si continua sa zambeasca.
Baieti, Maria e o fata buna! Maria e genul de fata care da tot pentru persoanele dragi. Maria e genul de fata care… Maria e buna si dulce, poate prea buna si prea dulce pentru lumea asta.
Ce cauta Maria printre pamantenii de rand?
Maria are parul ondulat si blond. O piele ca de portelan, buze roz si mari.
Maria uraste durerea si tocmai din acest motiv uraste sa se pieptene. O data pe saptamana e de ajuns. Decat sa ramana fara par in cap.
A ajuns acasa. Scoate bautura alcoolica preferata din bar [Jack Daniels] si isi torna in pahar. Nu crede ca suferinta se vindeca cu alcool dar decat nimic…
Se instaleaza in fata laptopului, deschide un document si incepe sa faca niste corecturi. E jurnalista la o revista de scandal. Tema de azi: “Ce au facut vedetele de Valentine’s Day”. Mai bine nu deschidea calculatorul. Ofteaza si continua. Asta e ceea ce face si trebuie sa se conformeze. Nu poate sa schimbe asta.
Suna telefonul. O prietena a sunat-o sa o intrebe ce face de Valentine’s Day.
NIMIC! Asta face! NIMIC! Ai uitat ca e singura cuc? Ca tot ceea ce exista momentan in viata ei este cea de-a doua facultate si stirile mondene?
Prietena incearca sa isi retraga cuvintele!
E prea tarziu! Ai facut-o deja sa explodeze! Nu mai poti sa retragi ceea ce-ai spus!
“Da Maria, imi pare rau, am uitat ca esti singura. Crede-ma stiu ce simti.”
Ba nu! Nu stii nimic. Nu v-ati pus nici o data in pielea ei sa vedeti cat de rau e sa simti ca nu mai ai vlaga in tine, sa uiti ce zi e astazi si s-a auzi greierii in serile de vara cand incerci sa adormi.
Nu stiti nimic. Asa ca nu mai spune-ti ca stiti ce simte.
Tranteste telefonul de pamant, isi sterge o lacrima din coltul ochiului. Zambeste sarcastic, se aseaza din nou la birou si reincepe sa tasteze.
“Ce au facut vedetele in aceasta zi speciala? In acest editorial va prezentam cateva culpuri din lumea mondena care au acceptat sa ne destainuie secretele zilei...sau noptii de Valentine’s Day…”

Un comentariu:

Anonim spunea...

auch sarmana fata
pare o fata simpla modest descrisa pe interior nu pe exterior ca cea ce ai zis despre ea nimeni nu vede ci asa este in interior sau cel putin asami place mie sa cred, suna frumos:)
si aceasta fata sarmana de ea nare pe nimeni langa ea, mai ales in acea zi nenorocita...